Hem İSG uzmanlarının hem yapı denetimcilerinin hem bile mevzii yönetimlerin partner noktası hangi binalarda yangın merdiveni zorunluluğu olduğudur.
Yangın bapsı ivedili çıkış midein kullanılacaksa o zaman vacip koşulları / standartları sağlayan kısaca yangın metanet belgesi olan bir kapı kullanılması gerekmektedir. Bu durumda kapı kanadı içerisinde yalıtım olarak taş yünü ve kızılçıpan zorunlu olarak bulunmalıdır. Bapda kullanılan sac lakırtıınlığının da en azca 1.
Peşi sıra projelendirme aşamasında yangın merdiveni çizimi hazırlanıp kuruntu ilişkii strüktürlmakta ve proje taslağı tamamlanmaktadır.
Kapı kanadı içerisinde yalıtım malzemesi olmayabilir veya elan edepli malzeme kullanılabilir. Gine bu tip bapda bir standart olmadığı yürekin sac kalınlığı 1.0 mm veya daha nezaketli kullanılabilir. Bu şekilde bir standarda uymadan yapılan, doğrusu belgesiz bir yangın kapkaloriı öteki ifadeyle ucun yangın bapsı 3000 TL den başlamış olan fiyatlara çıkarmak mümkündür. Ivedili çıkış bapsı olarak da adlandırılan bu kapılar ehven yangın kapısı olarak da nitelendirilir.
Bu nedenle yangın kaynaklı birey zayiatı evetşanmaya devam etmekte ve bu durum yangın merdiveni imalatı bağırsakin gereken özenin gösterilmesi icap ettiğini hunıtlamaktadır.
Yangın Bapları tercihe bakarak; 60, 90 ve 120 an yangın dayanımı seçenekleriyle yapım edilebilir. Üretim aşamasında kullanılan taş yünü cirimı ve kalitesi, yangın kapkaloriın en anayasa kalite ve sağlamlamlık standartlarından biridir.
Ancak hordaki kriterlerin hepsine aynı anda iye olan bu tip binalarda hiç yangın çıkışı ve yangın merdiveni mimarilması mecburi olarak kabul edilmektedir.
Bu sınıflandırma, yangın kapılarının ne derece süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A derslikı bir yangın kapısı genellikle 60 zaman, B dershaneı bir yangın bapsı ise 30 an süresince yangına karşı metanet gösterebilir. Yangın bapsı seçerken, bu dayanıklılık sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
Esrar sızdırmaz özelliğe malik olmaları ötürüsı ile yangın takkadak insanoğluın yaman zehirlenmelerinden bile korunmasını sağlar. Müstacel çıkış kapısı adı ile bile bilinen bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde nispeten geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birgani mimarida bulundurulması ıztırari hale getirilmiştir.
Bunun kucakin bile görmüş geçirmiş yangın kapısı firmalarının teknisyenlerinin profesyonel şekilde montajı gerçekleştirmeleri esastır.
Yangın kapısı, isminden bile anlaşılacağı kabil yangın ve benzeri evgin durumlarda yangın kapısı insanoğluın en hızlı ve sağlıklı bir şekilde boşaltma edilmesini sağlayan kapı sistemleridir.
Malzeme: Yangın baplarında ekseriya çelik yahut bedduaşap gereç kullanılmaktadır. Çelik kapılar elan dayanıklı ve yangına karşı daha rezistanslidir.
Binalarda bulunan yangın kapıları ve temel bapların yanı nöbet yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, oda bapsı olabileceği kabil, bir odanın muhtevaindeki farklı bir oda kapısı da kabil.
Yangın bapsı özellikleri incelendiğinde olması müstelzim ve nazarıitibar etmeniz müstelzim durumları şu şekilde belirtebiliriz;